Ja, naturligvis.  Spørsmålet er vel heller om en båt med asymmetrisk spinnaker er konkurransedyktig i baneseilas sammenlignet med båter med symmetrisk spinnaker.

En undersøkelse med bruk av ORCs dataprogram VPP, viser at på pølsebane blir det bare rundt 1 sekund eller mindre per nautisk mil i forskjell i korrigert tid mellom båter med symmetrisk og asymmetrisk spinnaker. Også på en sirkelbane blir forskjellene små. Dette gjelder ved middels vindstyrke. Blåser det mer enn 8 m/s, så kan asymmetrisk-båtene en få en fordel på 4 sekunder eller mer per nautisk mil. Motsatt blir det ved svak vind. Dette gjelder når resultatet beregnes med singeltall. Effekten er avhengig av båttype.  Forskjellene forsvinner ved bruk av trippeltall.

På en trekant-bane vil asymmetrisk spinnaker ha en klarere fordel i sterk vind og ulempe i svak vind. Effekten avhenger av hvilke vinkler vi har i trekanten.  Brukes singeltall vil båter med asymmetrisk spinnaker i spesielle tilfeller kunne vinne opp mot 8 sekunder per nautisk mil ved 8 m/s vind, men tape  tilsvarende ved 4 m/s vind. Forskjellene blir langt mindre ved bruk av trippeltall. 

Du kan lese hele undersøkelsen:  "Asymmetrisk spinnaker på trekantbane" under Orienteringer / Faglige artikler. 
SGP 

   

Spinnaker har midtbredde som er større eller lik 0,75 x fotlengden. Forseil har midtbredde som er mindre enn 0,75 x fotlengden. Med midtbredde menes avstanden mellom punktene midt på for- og akterliket. Med fotlengden menes (den rettlinjede) avstanden mellom de to nedre hjørnene av seilet, dvs. hals- og skjøtehjørnet. 

Alle flygende seil, slik som Gennaker, Code 0 med flere, er i reglenes forstand enten spinnaker eller forsei og må følge sine respektive regler.  I de fleste tilfellene er Code 0 et forseil satt flygende, mens Gennaker er en asymmetrisk spinnaker. 

Se artikkelen "Flygende forseil - spinnaker. Hva er reglene ?"
SGP

Målene skal bestemmes så nøyaktig som målesituasjonen naturlig tillater. Fysisk måling utføres med så stor nøyaktighet som et alminnelig, godt måleredskap tillater.

En grunnleggende norm for ordinære NOR Rating målebrev er at ikke noe båtmål skal ha en usikkerhet (unøyaktighet) som gir større utslag på ratingen enn 0,1%. De fleste målingene vil uten anstrengelse bli nøyaktigere enn dette. Hvis det blant båtmålene er noen få mål som er usikre, men likevel innenfor 0,1%-normen, så vil båtens rating bli bestemt med usikkerhet innenfor noen få promille. Da vil det alltid være andre usikkerheter ved resultatberegningene for en regatta, som for eksempel varierende vind,  som skaper "urettferdighet"  -  og ikke båtmålingen.

En båt som er fysisk målt i henhold til IMS, vil tilfredsstille 0,1%-normen. Dette gjelder ikke "Forenklet måling".

Se gjerne artikkelen: "Spredning i resultater" under Orienteringer / Faglige artikller.  Se også artikkelen Sensitivitet i VPP-beregningene.
SGP

Alle seil som skal kunne brukes i kappseiling, må være registrert. Det innebærer at seilet er målt av en autorisert måler. Ved målingen får seilet et unikt registreringsnummer som skrives inn på seilet, helst på et eget merke, sammen med seilmålene og målerens signatur. Samtidig registrerer måleren seilet i båtdatabasen med registreringsnummeret og seilmålene. Tryseil, stormfokk og hardvindsfokk behøver ikke å registreres. Båter med målebrev merket "Forenklet måling" eller "En-type" (One design) krever heller ikke registrerte seil.  

Mange båteiere har flere seil registrert i databasen enn hva de ønsker å benytte i regatta. Når målebrev kjøpes, melder båteieren fra om hvilke av de registrerte seilene som skal legges til grunn for rating-beregningen. Dette gjøres ved å sette seil "Aktiv". Seilene som står som "Inaktiv" i databasen blir ikke regnet med. Etter at målebrevet er utstedt, spiller aktiv-merkingen ingen rolle lenger, det påvirker ikke ratingen. Det er hva som lå til grunn da ratingen ble beregnet og som nå står i målebrevet, som gjelder.  

Ratingberegningen baseres på de kombinasjonene av seil og vindstyrker og vindvinkler som gir størst båtfart. Her tas flere seil med i beregningene, ikke nødvendigvis bare de største av hvert slag. Av den grunn skal alltid  alle seil som skal kunne brukes i regatta sammen med målebrevet settes aktiv når målebrev kjøpes og ratingen beregnes. 

SGP

Ja. Du kan føre et forseil som er festet i forstaget (vanlig fokk/genoa) samtidig med en symmetrisk eller asymmetrisk spinnaker. Noen ønsker å gjøre dette for å "fange opp" vinden mellom spinnakeren og dekk. Men erfaringen er gjerne at dette forstyrrer vinden i spinnakeren og reduserer effektiviteten. Noen erfarer at det er fordelaktig med fokken oppe samtidig med spinnaker når vinden er spiss og det er tvil om spinnakeren bør berges. 

Se på video-opptak fra internasjonale ORC mesterskap. Her er båtene valigvis raske med å ta ned fokken når spinnakeren heises ved et kryssmerke. Men det kan være lurt å forsikre seg om at fokken er gjort klar ved å heise den litt opp på forstaget i god tid før spinnakeren tas ned ved et bunnmerke. De fleste vil også foretrekke å ha fokken oppe både ved heising og berging av spinnaker for å forhindre at spinnakeren tvinner seg rundt forstaget.
SGP